MOTTÓ:

"OLVASSA, AMIT ÍRTAM, AZ OLVASÁS ÖRÖMÉÉRT! BÁRMI EGYEBET TALÁL BENNE,
ARRÓL ÁRULKODIK, AMIT MAGÁVAL HOZOTT AZ OLVASÁSHOZ."
(ERNEST HEMINGWAY, IRODALMI NOBEL-DÍJAS AMERIKAI ÍRÓ)

"VONZ AZ ÍRÁS, A REJTÉLYESSÉGE, AZ, AHOGY A SZAVAK EGY OLDALON ÖSSZEKAPCSOLÓDNAK, HOGY KÉPET ALKOSSANAK, KIFEJEZZÉK A LÉNYEGET, VAGY CSAK OTT LEGYENEK ÉS MUZSIKÁLJANAK."
(NORA ROBERTS AMERIKAI ÍRÓNŐ)

2010. szeptember 4., szombat

Eredményhirdetés



Kedves Ab, A.J. Cryson, B.M.Grapes, Brixi, diana, Diara, Freya, Piroseper és Rita07!

Egy népmesei fordulattal élve, az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet, mert véget ért az Utolsó levél pályázat. A pályázat kiírásakor megfogalmazott cél tökéletesen teljesült, hiszen egytől-egyig remek pályamunkák kerültek ki a kezeitek közül, amelyeket öröm olvasni. Mindannyian nagyon tehetségesek és ügyesek vagytok, irigylésre méltó fantáziával megáldva, amint az már kiderült a pályázaton kívüli írásaitok olvasásakor is. Lelkes olvasóitok lévén tisztában voltunk a képességeitekkel, és egyikünket sem ért csalódás, sőt, az örömre pont az adott okot, amilyen kreatívan oldottátok meg a feladatot.

A sírás már más kérdés, annak oka, hogy „a zsűrinek nehéz dolga van” nem üres lózung, hanem elvitathatatlan tény. Egyikünk (Katarina) még tegnap este is azon szomorkodott, hogy nem oszthat ki kilenc első díjat, hiszen mindannyian megérdemelnétek, de ez a műfaj ilyen, dönteni kell, és dönteni nagyon nehéz. A pontozásos módszer csak félig-meddig vált be, hiszen az egymástól teljesen független pontozás végeredményeképpen első körben volt ugyan első helyezett, de egyikünknél sem ugyanaz, viszont lett öt második helyezett ugyanolyan pontszámmal, és ez ugye nem lehetséges, szóval kétszer is gondolja meg valaki, mielőtt pályázatot ír ki:-D, mert a ló másik oldalán lenni – vagyis pályázónak lenni – sokkal, de sokkal könnyebb. Mind a ketten részt vettünk már néhány pályázaton, ezért a tapasztalatból tudjuk, hogy nem születhet olyan döntés, ami mindenkinek tetszik, lesznek majd, akik örülnek az eredménynek, és lesznek csalódottak is. Az értékelés szubjektív – nem is lehet más -, megbántani vagy elkedvteleníteni nem akartunk senkit, és mindenkinek, helyezéstől függetlenül egyaránt oka van a büszkeségre! Mi az összes írást és az összes szerzőt nagyon kedveljük, és ugyanolyan nagyra értékeljük!

Mielőtt kihirdetjük a végeredményt, szeretnénk megosztani veletek egy dilemmát, ami tulajdonképpen csak nagyon rövid ideig volt kérdéses, mert ebben az egy dologban abszolút egyetértettünk: a problémát B.M. Grapes írása jelentette számunkra. Grapes novelláját olvasva világossá vált előttünk, hogy nem sorolható be a többi közé. Azok, akik az írást már olvasták, biztosan egyetértenek velünk ebben. Szóval, kedves Grapes: a pályázatodat kiemeltük a többi közül, és az őszinteségedért, a bátorságodért a legmeghatóbb novella szerzőjeként különdíjban részesítünk, és nagyon-nagyon köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt a történetet, nem lehetett könnyű sem megírni, sem nyilvánossá tenni!

És most, ennyi bevezető után jöjjenek a díjazottak:

Első helyezett: Ab
Második helyezett: Freya
Harmadik helyezett: diana

Még egyszer mindenkinek köszönjük, hogy részt vettetek ezen a pályázaton, és írásaitok színvonalával rangot adtatok annak!

Valerin és Katarina


P.s.: Ígéretünkhöz híven eljuttattuk Abhez az Utolsó levél témájában írt novelláinkat, melyet neki ajánlunk, és itt meg is osztunk veletek, reméljük ezek az írások is tetszeni fognak nektek!


Valerin novellája:


Kedves Michael!

Drága testvérem, olyan régen nem hallottam felőled, pedig én minden egyes nap gondolok rád. Igazság szerint másra nem is gondolok, mert idebent egyszerűen semmi értelmeset nem lehet csinálni. De nem akarlak a bajos ügyeimmel zaklatni, inkább a jó dolgokat mesélném el.
Tegnap látogatási nap volt, és sokan bejöttek hozzám, de te nem voltál közöttük. Kérdeztem, hogy merre vagy, talán dolgozol, mint mindig? Ők meg úgy néztek rám, mintha megbolondultam volna, nem vicc! Csak neked súgom meg, de szerintem én vagyok a családban az utolsó normális ember. Persze, rajtad kívül...
Néhány napja új ápolót kaptam, bár nem tudom, mi történt a régivel. Az a gyanúm, hogy az őrületbe kergettem, mert folyton rólad áradoztam, de hát azt egyszerűen nem lehet megunni! Ez az új nővér csinos, magas, szerintem nagyon tetszene neked. Nem akarsz megházasodni? A gyerekeidnek anya kell, bár tudom, hogy te megpróbálsz nekik mindent megadni, de mi lesz, ha ez már nem lesz elég? Nem, ne gondold, hogy tanácsokat akarok osztogatni, csupán aggódom miattad! Most biztos azt mondod, hogy inkább magammal kellene foglalkoznom, de egyszerűen nem megy! Legalábbis addig, amíg biztosan nem tudom, hogy jól vagy. Annyi pletykát hallani, hisz tudod, milyen ez a világ...

Bocsáss meg, félbe kellett hagynom, mert bejött az a csinos új ápolónő, Ab. Megemlítettem neki, hogy a testvéremnek biztosan tetszene, erre ő csak mosolygott. Szerinted megadjam neki a számodat? Bár, gyanítom, hogy amint megemlítem a neved, elalél, de azért megpróbálhatom, a te kedvedért.

Megint megálltam, és kinéztem az ablakon. A szobám előtt áll egy hatalmas fa, azt hiszem, éppen a te tiszteletedre ültették. Ezekben a pillanatokban hullott le róla az utolsó levél, hát nem csodálatos? Hamarosan karácsony, és nagyon remélem, hogy az ünnepeket már együtt tölthetjük. Szeretnék már kijutni innen, és csatlakozni hozzád, mert neked már sikerült. Miért nem mondtad el? Miért nem segítettél? De nem baj, egyedül is menni fog, és akkor megbeszélhetjük a tapasztalatainkat. Mert, ugye vársz rám? Ugye nem mondtál le rólam? Az tartja bennem az erőt, hogy te ott vagy, és készíted nekem a helyet...

Hoppá, Ab azt mondja, lejárt az időm. Nem is tudja, mennyire igaza van.
Nagyon, de nagyon bízom benne, hogy ez lesz az utolsó levelem, és legközelebb személyesen beszélünk. Mindenképpen sikerülni fog, miattam nem kell aggódnod. Tudom, hogy mikor megy ki a nővér levegőzni, addig én szépen kihúzom a csöveket, és álomba szenderülök. Már látlak is magam előtt, dicsőséges fényben, fejed fölött glória, ahogy egy igazi királyhoz illik. Közben a számodat fogom hallgatni, hogy még könnyebb legyen.

Nagyon szeretlek, Michael

Nemsokára találkozunk

Janet


A magnóban lévő kazetta a helyére kattan. A következő szám zengi be a szobát:

Michael Jackson: This is it


Katarina novellája:




– Húsz percet kérek, drágám, amíg átöltözöm, és indulhatunk is – dobott egy csókot a férfinak Lisa, majd belépett a szobájába. Gyorsan lezuhanyozott és felvette azt az ekrüszínű nadrágkosztümöt, amit eléggé kényelmesnek ítélt a hosszú repülőútra, majd a fésülködőasztalhoz lépett, hogy felfrissítse a sminkjét, amikor meglátta a parfümös üvegéhez támasztott hosszúkás borítékot. Meglepte a látvány, de akkor lepődött meg igazán, amikor kinyitotta, és kihúzta belőle a Four Season’s Hotel krémszínű levélpapírját.
Drága Lisa! – kezdődött a levél. – Amikor ezeket a sorokat olvasod, én már nem leszek melletted. Eltökélt szándékom volt ugyan, hogy hősiesen végigcsinálom veled ezt a napot, de amikor megláttalak az oltár felé vonulni, rá kellett jönnöm, hogy nem vagyok rá képes. Csak néztelek, csodáltalak, és közben a szívemet késszúrásként járta át a fájdalom.
Emlékszem arra a bátortalan lányra, aki az egyetem aulájában tőlem kérdezte meg, hol találja a Tanulmányi Hivatalt – akkor ismertelek meg. Félénk, de kedves voltál, hát beszélgetni kezdtünk, és ez a pillanat egy gyönyörű barátság kezdete volt. Segítettük, bíztattuk egymást az egyetemi évek alatt, együtt tanultunk a rettegett vizsgák előtt, és együtt örültünk a diplománknak is. Sírtál a vállamon a pasik miatt, és én is neked panaszkodtam, ha egy lánnyal valami nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna. Velem pezsgőztél az első sikeres állásinterjúd után, és én is hozzád zörgettem be, ha valaminek örültem, és akkor is, ha bántott valami. Éveken át megosztottunk egymással mindent, és bár voltak mások is, olyan barátra máshol egyikünk sem lelt, mint amilyenek mi voltunk egymásnak. Öröm és bánat, siker és bukás, mindent együtt éltünk át, és én ma nem lennék az, aki vagyok, ha te nem lettél volna mellettem. Pasik és csajok jöttek és mentek, de a barátságunk nyolc éven át megbonthatatlan volt. És azután jött Mike… először ez a kapcsolat is ugyanolyannak tűnt, akár a többi. El kell hinned, őszintén drukkoltam neked, hogy találd meg végre az igazi, nagy szerelmet, de történt valami, amit sokáig én sem mertem bevallani magamnak. Körülbelül egy éve már nem a barátot látom benned, hanem a gyönyörű, okos, érzékeny és érzéki nőt. Zavarba jöttem, ha rövid szoknyában, vagy feszes nadrágban érkeztél, és nehéz volt a szemedbe nézni, amikor a vállad bársonyos bőrét simogattam volna inkább, a mosolyod pedig ellenállhatatlan vágyat ébresztett bennem arra, hogy megcsókoljalak, valahányszor megláttalak. Ahogyan Mike-al komolyabbra fordult a kapcsolatotok, ritkábban találkoztunk, s te számtalanszor bocsánatot kértél ezért. Nem tudhattad, hogy lassan már jobban örülök annak, ha nem látlak, és nem szenvedek attól, hogy nem érinthetlek meg. Beléd szerettem, nem tudom, mikor és hogyan, de megtörtént. Emlékszem, néhány hete nálam jártál, egymás mellett hevertünk a kanapén, amikor a rádióban megszólalt a kedvenc számod. What do you want from me? – énekelte Adam Lambert, én csak néztem, ahogyan finom remegések futnak át a testeden, miközben hallgattad a zenét, énekeltél, és a fülemben, a szívemben, az agyamban üvöltött a kérdés: mit akarsz tőlem? A válasz még hangosabban szólt: semmit, de a barátságod nekem már régen nem elég! Tudtam, hogy nem szólhatok, mert elveszítettelek volna, és azt nem tudnám elviselni, ezért úgy tettem, mint aki veled örül a boldogságodnak. Én voltam az első, akit felhívtál, amikor Mike megkérte a kezedet, és én legszívesebben ordítottam volna a tehetetlen dühtől. Ma pedig … végignéztem, ahogy örök hűséget esküszöl egy másik férfinak, és mert ismerlek, jobban, mint bárki más ezen a világon, tudom, hogy komolyan is gondolod, mert hűséges vagy a végtelenségig, még az olyan barátokhoz is, akik nem érdemlik meg a hűségedet…
Drága Lisa, mindig szerettél levelet kapni, postán, bélyeggel, ahogyan régen, az e-mail-korszak előtt leveleztek egymással az emberek. Gyakran cukkoltalak azzal, hogy a huszonegyedik században milyen ódivatú szokás ez, de nem bántad, én pedig időről-időre küldtem neked egy-egy képeslapot, vagy levelet. Elképzeltem az arcodat, ahogy elmosolyodsz, amikor kiveszed a postaládából, felviszed a lakásba, főzöl egy finom kávét, és csak akkor nyitod ki a borítékot, amikor a kávé már ott gőzölög a fehér porcelán csészében, és a mosoly nem tűnik el az arcodról, miközben a sorokat olvasod. Tudtam, hogy imádod a szép levélpapírokat, a különleges képeslapokat, ezért csak akkor írtam neked, amikor sikerült egy-egy érdekes darabra bukkannom. Amikor néhány hete nálad jártam, mutattad, hogy megőrizted mindet. Ez most az utolsó levél, amit tőlem kapsz. Talán úgy gondolod, hogy önzés volt tőlem megírni ezt a vallomást, és jobban tettem volna, ha elhallgatom az irántad érzett szerelmemet, de képtelen lennék végignézni, ahogy nászútra indulsz a férjeddel, majd hazatértek, és boldogan éltek, amíg… szóval ez nem menne nekem, ezért elmegyek. Magammal viszem a barátságunk emlékét, minden szép pillanatot, amit tőled kaptam, amit veled együtt éltem át, és megpróbálom megkeresni azt, aki rám vár, mert már tudom, hogy nem te vagy az. Szívből kívánom, hogy legyetek nagyon boldogok!
David
Mike úgy talált rá Lisára, hogy ifjú felesége arcát könnyek áztatták, és kezében néhány papírlapot tartott. Lisa átnyújtotta Mike-nak a levelet. Amikor a férfi elolvasta, és nem szólt, csak átölelte őt, Lisa tudta, hogy jól választott. Arcát férje vállára hajtva siratta Davidet, a barátságukat, de sok szerencsét kívánt neki, és tiszta szívből kívánta azt is, hogy mégsem ez legyen az utolsó levél.






16 megjegyzés:

Diara írta...

Gratulálok a helyezetteknek! :-D
A ti írásaitok is nagyon jól sikerültek! Katarina, a tied olvasásakor Lisával együtt könnyeztem...

Katarina írta...

Köszönöm, Diara, és változatlanul nagyon sajnálom, hogy nem adhattunk 9 első díjat! Ezt még sokáig sajnálni is fogom.:-(((

Diara írta...

Én nem :-D

b.m. grapes írta...

Én is gratulálok a helyezetteknek.

Valerin! Nagyon tetszett ez a Jacksonos novi XD
Jót nevettem.
Amúgy nagy Jackson rajongó vagyok, ami azt jelenti, hogy a zenéjét szerettem, a hapsit nem, de azért sajnálom, hogy meghalt. Totál véletlen, hogy a halála előtti télen az összes lemezét megvettem cédén, na, hogy felment az értékük később :P

Katarina! A te írásod is jó volt. Szerencsés csaj ez a Lisa. Az ember már egy Mike-nak vagy Davidnak külön-külön is örül, de így együtt, még választék is van. Álom:)))
Bár én lehet, hogy mindkettőt megtartanám, a hapsik úgyse szeretnek állandóan nőkkel lenni. Ha az egyik elmegy, még mindig nem lennék egyedül, és ha mégis haverra lenne szükségük, ott lenne a másik férjem. XD

Katarina írta...

Kedves grapes, köszönöm a dícséretet, én is így vagyok ezzel, egy Davidnek vagy egy Mikenak lenne itt helye:-D

b.m. grapes írta...

Én már ennyit gondolkoztam ezen. Nem tudom, miért akarnak több feleséget a férfiak, fordítva sokkal logikusab lenne. Annyit csavaroghatnának, amenyi csak belefér.

Piroseper írta...

Gratulálok a helyezetteknek! :)

Nektek pedig köszönöm a véleményezést, meg magát az egész lehetőséget! Izgalmas volt! :)

Valerin, ez a megszállottság rémisztő tud lenni. :) De tetszett, ahogy kibontakozott a helyzet.
Katarina, azt hittem Davidnek egészen más a motivációja az utolsó levéllel. Önzőnek tartom, hogy a nászút előtt jutatta el Lisának. De kétség kívül nagyon emberi! :)

Katarina írta...

Kedves Piroseper, nagyon örülök annak, hogy részt vettél a pályázaton, részemről a megtiszteltetés, és maradok továbbra is lelkes olvasód - remélem, sokoldalú tehetséged ezer kibontakozási formája közül az írást is megtartod.

Ab írta...

A délután elolvastam mindenki novelláját, és én is csak azt tudom mondani, hogy mind nagyon ügyesek vagytok, még most is azon gondolkodom, kire szavazzak a közönségdíjas novi kapcsán, teljes a tanácstalanság.
És pesze nagyon örülök,hogy ennyire tetszett az írásom, nagyon-nagyon szép az oklevél, mintha pont ehhez a történethez gyártottátok volna, tényleg gyönyörűséges.
Valerin, engem teljesen becsaptál a történeteddel, magamban hallottam, ahogy kattan a magnó a végén, aztán meg jött a döbbenet, végül meg csak bőszen vigyorogtam. És ráadásul ott voltam benne én is - na persze lehet, csak a nevünk ugyanaz-, mindenesetre én odaképzeltem magam :D.
Katarina te olyan meghitten tudsz fogalmazni, szeretem olvasni az írásaid. (És tényleg milyen jó pasik vannak benne...)

Katarina írta...

Kedves Ab, az oklevelet a pályázathoz gyártottuk, pont úgy, általános képkeresgélésem közepedte rátaláltam erre a képre, és tulajdonképpen a kép ihlette a pályázat címét.
Részünkről az öröm, hogy részt vettél a pályázaton, az írásod szuper volt, megérdemelten nyertél, bár, mint már írtam, én mindenkinek első díjat adtam volna ... ezen már kár keseregni.
Jó pasik ... legalább írjak róluk ...

Diara írta...

Nagyon gyönyörű ez a leveles kép! Imádom az ilyeneket! Utólagos engedelmeddel le is mentettem magamnak! :-D

Katarina írta...

Kedves Diara, vidd, amit látsz, ami csak megtetszik, amikor megtetszik, a szabad rablást engedélyezem:-D (nem csak neked, másnak is, ez alól kizárólag az írások képeznek kivételt).

A. J. Cryson írta...

Először is gratulálok a győzteseknek! :) Megérdemelték, mert remek pályázati anyagot hoztak össze, ahogy a többiek is.
Valerin, tetszett a novellád, amellett, hogy kicsit talán meglepő volt, ahogy valóságos személyt írtál főszereplőnek. Gratulálok hozzá!
Katarina, a tiéd éppolyan fantasztikus, mint a többi műved! A levél olvasása közben megkockáztattam volna, hogy Lisa talán csak ekkor döbben rá, hogy Davidet jobban szereti, és hiba volt a házasság, de azt hiszem, ez így jó. Sajnálom őket, klasszikus példa, hogy nem lehet barátság férfi és nő között. (amivel egyébként nem értek egyet, mert szerintem igenis lehetséges, nekem két fiú-férfi barátom van, akikkel jókat tudok beszélgetni.) Szintén gratulálok, remek lett!
És örülök, hogy részt vehettem a pályázaton, remélem, a nehézségek ellenére még írsz ki hasonlókat. :)

Katarina írta...

Kedves A.J., végigolvasam a kommentjeidet, és ugyanaz az üdeség és kedvesség árad belőlük, mint a novelládból is: friss, optimista, pozitív kicsengésű az is, mint te vagy. Köszönöm, amit írtál, de e pillanatban azt hiszem, hogy nagyon sokáig nem írok ki pályázatot, mert annyira megterhelő volt érzelmileg, hogy nem lehetett mindeki első.

Freya írta...

Először is nagyon köszönöm a megtisztelő helyezést, másodszor pedig azt, hogy kiírtátok és lebonyolítottátok ezt a pályázatot :)

Nagy örömmel olvastam a Ti alkotásaitokat, mindkettő tetszett, csodálatos alkotásokkal leptetek meg minket, köszönöm! :)

Katarina írta...

Kedves Freya, részünkről a megtiszteltetés, hogy részt vettél a pályázaton - és milyen remek írással!
Talán mostanra már mindent elmondtam, amit akartam, a novellákról csak az elragadtatás hangján szólhatok.

Freya, a stílusod téged is jellemez, nem csak Ritás stílus van, hanem Freyás is - és ez nagy szó ám!!!