MOTTÓ:

"OLVASSA, AMIT ÍRTAM, AZ OLVASÁS ÖRÖMÉÉRT! BÁRMI EGYEBET TALÁL BENNE,
ARRÓL ÁRULKODIK, AMIT MAGÁVAL HOZOTT AZ OLVASÁSHOZ."
(ERNEST HEMINGWAY, IRODALMI NOBEL-DÍJAS AMERIKAI ÍRÓ)

"VONZ AZ ÍRÁS, A REJTÉLYESSÉGE, AZ, AHOGY A SZAVAK EGY OLDALON ÖSSZEKAPCSOLÓDNAK, HOGY KÉPET ALKOSSANAK, KIFEJEZZÉK A LÉNYEGET, VAGY CSAK OTT LEGYENEK ÉS MUZSIKÁLJANAK."
(NORA ROBERTS AMERIKAI ÍRÓNŐ)

2010. november 21., vasárnap

Csak egy kép - 1.

Mindig nagyon szerettem a képeket. Nem feltétlenül képzőművészeti alkotásokra gondolok, gyakorlatilag bármilyen képre. Egy kép többet mond ezer szónál – tartja a régi mondás, és milyen igaz! Valóban többet mond ezer szónál, és mindenkinek másmilyen szavakat mond! Ahányan csak vagyunk, mindenkinek más és más jut eszébe ugyanarról a képről. Némelyik kép hidegen hagy, más elgondolkodtat, és van, amelyik megihlet és írásra késztet. Új sorozatot indítanék a Cafe Katarinán, Csak egy kép – címmel, ide azokat az írásokat szánom, amelyek egy-egy kép láttán jutnak eszembe. Ki tudja, talán másoknak is lesz kedve csatlakozni…

Íme, az alábbi néhány sorhoz ihletet adó kép:




Rózsák Cornwallban

A turistacsoporttól kissé leszakadva a bájos, ódon hangulatú utcáról jobbra fordult, és elindult, hegynek felfelé. Jó húszpercnyi gyaloglás után egy roskatag kőfalhoz érkezett, melyet szinte teljesen eltakart a borostyán. A fal mellett sétálva talált egy rést, éppen akkorát, hogy kényelmesen átfért rajta. Mikor beljebb lépett, akkor látta, hogy egy kertbe ért, legalábbis kert lehetett valamikor, csodás kilátással az óceánra. Kissé megszédült, a falnak támaszkodott, és ekkor mintha megmozdult volna a föld a lába alatt. Vakító fényt látott, be kellett csuknia a szemét.
Néhány pillanat telt el csupán, s amikor újra kinyitotta a szemét, a kopár kert helyett csodás virágözönt látott maga körül, rózsák ezrei nyíltak és ontották varázslatos illatukat. Vízcsobogást hallott, s amikor balra nézett, egy vízesést látott a rózsakert közepén. Megmozdult, ruhája furcsán megzizzent. Végignézett magán, és nem akart hinni a szemének: a zöld és az arany színeiben játszó, hosszú ruhát viselt, nyakán súlyos aranylánc függött, haját aranyszálakból szőtt háló borította. Egy pillanatig még bizonytalan volt, de ezt az érzést egyre erősödő bizonyosság váltotta fel, már tudta, hogy ki ő, és miért áll a rózsakertben, szemét a hullámzó víztömegre szegezve. Lady Brianna, aki a férje, Cornwall ura, Robert Mortain gróf hazatértét várta, egyre csak várta, több mint egy éve már. Friss házasok voltak, amikor a grófot háborúba szólította a kötelesség és hadura, I. (Hódító) Vilmos, Anglia királya, a gróf féltestvére. Az angolok, már megint, az ősi ellenség, akik nem nyugodtak bele a hastingsi vereségbe, és újra meg újra hadba indultak a normann király ellen. 1068-at írtak, és Lady Briannát nem érdekelte a politika, nem érdekelte semmi más, csak az, hogy újra láthassa a férjét, a kedvesét, az egyetlen férfit, aki a szívét és a testét valaha is megérinthette. Már hónapok óta nem kapott hírt Robertről. Nem tudta, nem tudhatta, él-e, hal-e, de a reményt nem adhatta fel, nem, azt soha! Lassan elfordította a tekintetét a parttól, és a vízesés csobogó hangjával kísérve a vár felé indult. Útközben meg-megállt, lehajolt egy-egy virághoz, beszívva bódító illatát, gyönyörködve a színek és a formák játékában. Ahogy elhagyta a kertet, arra gondolt, hogy holnap is lesz nap, és talán a holnap lesz az a nap, amelyik hazahozza végre a férjét, ide, ahová tartozik!
A kép hirtelen elhomályosodott, majd teljesen eltűnt. Charlotte Congrand-t, a párizsi Lafayette Áruház parfüm osztályának huszonöt éves eladónőjét alig tartották meg reszkető lábai. Lassan leült a fal mellé a földre, és az arcán földöntúli mosoly áradt szét. Mindig is vágyott ide, Cornwallba, de sohasem tudta, hogy miért. Most végre megkapta a választ erre a kérdésre, és a válasz döbbenetesebb és csodálatosabb volt annál, mint amit remélhetett. Néhány percig még üldögélt a fal tövében, majd lassan felállt, és kisétált a kertből, hogy megkeresse a turistacsoportot, amellyel St. Ives-ba jött, és közben tudta, hogy az élete már soha többé nem lesz olyan, mint eddig volt!
 (Barbara Erskine nyomán)

* * *

És a valóság kedvéért mutatok két képet a mai Cornwallról, St. Ives-ról is:



6 megjegyzés:

b.m.grapes írta...

Gyönyörű ez a kép! Nem csoda, hogy, meg ihletett Téged:))) Én is rózsamániás vagyok, tudod.
Nagyon szép történet: jól összefonódik a virágoskert és az emlékek.

Katarina írta...

Köszönöm szépen a véleményt! Igen, tudom, hogy imádod a rózsákat.:-D

Freya írta...

Tetszik! Az ötlet is, hogy kép által ihletett történetet mutattál nekünk, és maga a történet is, nagyon szép! :)
Nem csodálom, hogy a rózsák ennyire megérintettek, csodálatosak. Cornwall pedig nemkülönben! Én egy ahhoz hasonló helyen jártam, amilyet itt mutattál, és legszívesebben örökre ott maradtam volna! :)

Artair McKnight írta...

Szia! :) Bocsi, hogy még nem írtam a blogodra, de most végre ide is eljutottam. :)

No és rögtön meg is tetszett ez az írás! :D Tényleg teljesen Barbara Erskine-es! :D Én most olvasom A Tűz Leányait (a skótos), és ott is ilyen múltba visszatekintős dolgok vannak. :D Cornwall egyébként nagyon szép lehet. Mondjuk én teljes mértékben Nagy-Britannia fanatikus vagyok, csak még nem jutottam ki. XD

Ó, és én is szeretek képeken merengeni! :) (Be is szállnék ilyen képírós játékba, de még nem vagyok benne biztos, hogy lesz rá időm a regény mellett. Most december végéig valószínűleg egyetemi hajtás lesz. :S Pedig pályázatokra is írnék...)

Katarina írta...

Kedves Freya!
Örülök, hogy tetszett! Meghiszem azt, hogy ott maradtál volna! Egyszer írhatnál egy történetet azokról a csodálatos helyekről, amelyekre eljutottál, és az ottani élményeidről.
Köszönöm a kommentet!
Katarina

Kedves Artie!
Örülök, hogy eljutottál hozzám, annak meg pláne, hogy tetszik is, amit nálam találsz.
Barbara Erskine egyike a kedvenc íróimnak, és nem csak azért, mert lenyűgözően izgalmasak és élvezetesek az írásai, hanem azért is, mert látszik, milyen iszonyúan hatalmas kutatómunka előzi meg a könyveit, és én nagyon tisztelem azt, akiben van ennyi kitartás.

A képírós játék jó ötlet, lehet, hogy egyszer egy ilyen pályázatot is kiírok - bár olvastam már valahol ilyet, úgyhogy nem lenne teljesen saját ötlet, azt meg nem szeretem.

Sok sikert az egyetemi hajtáshoz!

Katarina

Artair McKnight írta...

Köszi, remélem meglesz a siker! :D Ezután már csak három félév! (Magyarán sikerül a képzés felét elvégeznem.)

A képírós ötlet lehet, hogy nem teljesen eredeti, de attól még jó! :D