MOTTÓ:

"OLVASSA, AMIT ÍRTAM, AZ OLVASÁS ÖRÖMÉÉRT! BÁRMI EGYEBET TALÁL BENNE,
ARRÓL ÁRULKODIK, AMIT MAGÁVAL HOZOTT AZ OLVASÁSHOZ."
(ERNEST HEMINGWAY, IRODALMI NOBEL-DÍJAS AMERIKAI ÍRÓ)

"VONZ AZ ÍRÁS, A REJTÉLYESSÉGE, AZ, AHOGY A SZAVAK EGY OLDALON ÖSSZEKAPCSOLÓDNAK, HOGY KÉPET ALKOSSANAK, KIFEJEZZÉK A LÉNYEGET, VAGY CSAK OTT LEGYENEK ÉS MUZSIKÁLJANAK."
(NORA ROBERTS AMERIKAI ÍRÓNŐ)

2011. február 27., vasárnap

Liebster Blog-díj



B.M. Grapestől kedves elismerést kaptam a héten, a Liebster Blog-díjat! Bár őszinte híve vagyok a Szavakat a díjak helyett-mozgalomnak, mivel Grapest magát is nagyon kedvelem, és nem csupán nagyon tehetséges írónak tartom, de remek embernek is, ráadásul rendszeresen olvassuk is egymást, úgyhogy tudja is, kiről-miről és hogyan írok, természetesen nem utasíthattam vissza ezt a díjat.

A feltételekkel azonban gondjaim vannak. Azok, akiknek szívem szerint odaadnám, már vagy mind megkapták, vagy rendkívül tehetséges írók ugyan, de nem kezdők – és a díjjal járó kötelezettség szerint azt 3-5 tehetséges, lehetőleg kezdő blogírónak kell megkapnia.

Örömmel adnám tehát ezt a díjat tehát – a teljesség nélkül – magának Grapesnek, Artair McKnight-nak, Diara Farcynak, Ab-nek, Hullócsillagnak, Freyának,  Bellsnek, Angyalnak, Darolynak Hawksnak, Noremának, dianának, Valerinnek, a mostanában sajnos kevésbé aktív Rita07-nek -, és mindenkitől szíves elnézést kérek, akit nagyra tartok, de esetleg kifelejtettem volna ebből a felsorolásból -, de nem tehetem, mert vagy megkapták már másoktól, vagy már nem kifejezetten kezdő blogírók.

Éppen ezért segítséget kérek Tőletek: ajánljatok nekem általatok tehetségesnek tartott, valóban kezdő blogírókat, hadd ismerjem meg őket, és adjam tovább ezt a díjat én is nekik.

Apropó: mi a kezdő blogíró definíciója? Mert a tehetséges blogíróval nagyjából tisztában vagyok – á, dehogy, hiszen ez egy végtelenül szubjektív műfaj, az a tehetséges, aki nekem tetszik, vagy az, akiről sokan állítják, hogy tehetséges? -, de Grapest például nem tartom kezdőnek, Freyát sem, és még sorolhatnám, szóval: a blogolással eltöltött idővel (ld: milyen régóta publikál), vagy mivel mérhető a kezdőség, és mikortól számít már haladó blogírónak valaki?

6 megjegyzés:

Artair McKnight írta...

Ó, köszi! :-) Bár már kaptam egyet Grapes-től, szóval ezt most már nem tudom kitenni. XD Egyébként én is adtam volna Neked, meg még kismillió blogírónak, de csak 5-öt lehetett választani, és olyanokat választottam, akik még nem kaptak... Hm... XD

Kezdő blogíró? Nos, olyannak is adtam díjat. Nem tudom, hogy kit ajánljak. MINDEN kezdőt! :-D Aki belemélyed a blogozás világába, és ügyesen nekikezd, mind megérdemli! :-)

Egyébként a kezdő blogíró szerintem az, aki tényleg csak pár hete kezdte... A tehetséges pedig. Hm... Kinek mi a tehetség, ugyebár... :-D Nehéz kérdések ezek. ^^ Én mindenesetre mindenkit biztatnék, akiben van valami indíttatás arra, hogy kifejezze az érzéseit, leírja a történeteit!!! Mert ez a VARÁZSLAT! :-)

Katarina írta...

Kedves Artie, ezek szerint - és az egymással már megosztott véleményünk szerint persze - kölcsönösen elismerjük egymás képességeit:-DDD
Ha az a kezdő, aki csak néhány hete blogol, akkor sem Grapes, sem Te, sem én nem kaphattuk volna meg pont ezt a díjat.
Te hogyan fedezel fel új "tehetségeket"? Olyasvalakinek az oldalán akadsz rá, akit már olvasol, vagy szoktál valahogy kifejezetten keresni is új blogokat?

Egyetértek Veled abban, hogy akinek akár egy csepp inspirációja is van, mindenképpen írjon, ha nem azonnal a Háború és békét írja meg - és ez a legtöbbünknél nagyon valószínű:-D, akkor is írjon, mert írni élmény, és nem csak remek kikapcsolódás, de nagyon hasznos is! És ahogyan írtad: VARÁZSLAT!

Artair McKnight írta...

Hogyan fedezem fel őket? Háááát, először B. M. Grapes blogjának lettem a követője. Aztán onnan úgymond egy láncolatként bukkantam rá a többiekre. :-D Aztán jöttek az új követőim, és megnéztem a saját blogjaikat. És így tovább, és így tovább... :-D

Fontosak ezek a kapcsolatok, és fontosnak érzem, hogy ápoljuk őket! ^^ Nem vagyunk olyan őrült sokan, akik írnak, és eleve olvasók is egyre kevesebben lesznek, de éppen ezért össze kell tartanunk! :-) Könyvtáros hallgatóként mindig azt hallom a tanároktól, hogy haldoklik a könyv, haldoklik az olvasás, itt a világ vége. Hát én nem akarom ezt így látni! Legyünk már optimistábbak! :-D És tartsunk ki az olvasás és írás mellett! Tartsunk ki egymás mellett! :-)

Úgy hiszem, hogy ez a díjküldözgetés is pont ezért jó. De abban meg igazad van, hogy a SZAVAK sokkal többet jelentenek. ^^

b.m.grapes írta...

Köszi, Katarina!
Nem akarok én nagyüzemileg díjesőt zúdítani senkire, de mint írtam, Beától nagyon kedves és őszinte gesztus volt, én magam meg csak olyanoknak adtam, akiknek szeretem a blogját.
Újakat nem tudok javasolni, mert ahogy láttam, gyorsan végigfutott a hullám azokon, akinek én is adtam volna még.

Nekem különösen nagy élmény a blogozás. Egyrészt nagyon élvezem, hogy megismerkedhettem magamhoz hasonló emberekkel, olyanokkal, akikkel egyébként valószínűleg soha nem találkoztam volna, de itt és most szépen egymásra akadtunk, hisz a leírt gondolatokból látom, hogy kik azok, akiknek hozzám hasonló az életfelfogásuk.
Másrészt végre találtam egy helyet, ahol kiönthetem a szívem, mert az általad javasolt cím alatt futó életképeket én már sok-sok éve írom egy füzetbe, de most eleve a blogra kerülnek fel, és a hatásukat is láthatom, ami újabb és újabb írásokra inspirál.

Sajnos az olvasás haldoklik:(
Viszonylag sok gyerek megfordult a konyhámban az elmúlt évek során, de egyetlen eggyel se találkoztam, aki egy icipicit szeretett volna olvasni. Sajnos ez komoly. Nemhogy olyan fanatikus őrültek nincsenek, mint amilyenek mi vagyunk, Ti, a lányaim és én, de olyanok se, akik néha a kezükbe vesznek egy-egy könyvet. Valahányszor felmerül nyelvvizsga-felkészítéskor, hogy milyen könyvet olvastál mostanában, kiderül, hogy sokan nyolcadikig, tizenegyedikig! bezárólag csak a kötelezőkkel találkoztak. Félelmetes.

Bloggerek keresése: ha valaki komizik nálam, arra automatikusan rámegyek+ az ismerőseimnél kirakott blogokra. El kezdek olvasni, nézelődni, és ha tetszik, ott maradok. Így jutottam Hozzád, Katarina, Rita07 oldalán találtalak, Rád Artie Katona Ildikó blogján, és fogalmam sincs, hogy Darolynra…
Viszont sikítva menekültem valamelyik nap egy olyan oldalról, ahol az első sorban ezt olvastam: „mejet”.

Ab írta...

Én szerintem új vagyok itt :D, de annyiban nagyon jónak tartom a díjazást, hogy ha valaki csak korzózik a blogok között, és meglátja a linkeket, akkor könnyebben eljut más oldalakra is... Egy picit olyan ez, mint egy kitüntetés és egy jó reklám kettő az egyben csomagolásban :).
Én mivel nem ismerem annyira ezt a társaságot, szóval megnézegettem mindenki linkjeit, és találtam olyanokat, akikre ha időm engedi figyelni fogok. Szóval egyáltalán nem tartom értelmetlennek az egészet, persze ja-ja, szavakat díjak helyett, no de írni nem csak a komikért kell :).

Katarina írta...

Egészen hosszú kommentet írtam az imént, és a blogmotor eltüntette. Úgyhogy most állhatok neki megint, bár ezt már nem lesz ugyanaz:-(((

Kedves Artie, többnyire engem is egyik blog vezet el a másikig, ez tényleg jó módszer. És persze olvasnék én örömmel sokkal többet is, csak hát az a fránya időhiány... Valóban nagyon fontos az, hogy törődjünk egymással, hiszen mi, írók egymás olvasói is vagyunk egyben.

Kedves Grapes, osztom minden gondolatodat, amelyet itt most megfogalmaztál. Sajnálattal olvasom, hogy Artie-vel közös véleményetek szerint haldoklik az olvasás. Éppen ezért örültem annak nagyon-nagyon, amikor kb. két héttel ezelőtt a közel tíz éves fiam nem legót, vagy valamilyen funkcióját tekintve általam teljesen ismeretlen marhaságot kért tőlem, hanem KÖNYVET! Természetesen azonnal megkapta - pedig a könyvek sajnos rettenetesen drágát, a gyerekkönyvek meg pláne -, és én azóta is boldog vagyok attól, hogy a gyerek olvasni akart. Isten tartsa meg ezt a jó szokását!

Kedves Ab, köszönöm a véleményedet! Rád speciel az egyik pályázaton figyeltem fel, amelyen mind a ketten elindultunk. Egyetértenék a véleményeddel, ha a díjazottaknál a díj minőséget is jelentene, de sokszor egyik barátnő adja a másiknak, teljesítménytől teljesen függetlenül. A Szavakat a díjak helyett-mozgalomnak pontosan az a feladata, hogy felhívja a figyelmet a visszajelzések kommentek formájában felmerülő szükségességére. Én ezért sokkal jobban örülök annak, amikor olyan kommentet kapok, amelyikből kiderül, hogy a kommentelő tényleg el is olvasta az írásomat, mint bármilyen díjnak.