MOTTÓ:

"OLVASSA, AMIT ÍRTAM, AZ OLVASÁS ÖRÖMÉÉRT! BÁRMI EGYEBET TALÁL BENNE,
ARRÓL ÁRULKODIK, AMIT MAGÁVAL HOZOTT AZ OLVASÁSHOZ."
(ERNEST HEMINGWAY, IRODALMI NOBEL-DÍJAS AMERIKAI ÍRÓ)

"VONZ AZ ÍRÁS, A REJTÉLYESSÉGE, AZ, AHOGY A SZAVAK EGY OLDALON ÖSSZEKAPCSOLÓDNAK, HOGY KÉPET ALKOSSANAK, KIFEJEZZÉK A LÉNYEGET, VAGY CSAK OTT LEGYENEK ÉS MUZSIKÁLJANAK."
(NORA ROBERTS AMERIKAI ÍRÓNŐ)

2010. augusztus 15., vasárnap

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS



Az utóbbi időben a bloggerek által elindított pályázatok sikerén felbátorodva úgy döntöttem, hogy kipróbálom, milyen lehet a másik oldalon, tehát bírálóként részt venni egy pályázatban, ezért meghirdetem a Cafe Katarina novellapályázatát. Valerint kértem meg, hogy legyen segítségemre a novellák bírálatánál, és legnagyobb örömömre szívesen tesz eleget a felkérésnek.

Lássuk tehát a részleteket:

A novella címe: Az utolsó levél
Témája: bármi lehet, megkötés nélkül
Jelentkezési határidő: augusztus 25.
A novellák beküldésének határideje: augusztus 31.
A cím, ahová a novellákat várom: authorkatarina@gmail.com

Akikre feltétlenül számítok: Freya, Diara, grapes, diana, Rita, Any444, A.J. Cryson, de annál eredményesebb egy pályázat, minél több novella születik, mindannyiunk örömére, ezért kérek és várok mindenkit, aki örömmel írna és mérettetné meg magát.

Azért, hogy a szabályok teljesen egyértelműek legyenek, emlékeztetőül definiálnám a novella fogalmát:
A novella rövid terjedelmű prózai mű. Cselekménye egy szálon fut, kerüli a mellékszálakat, kevés szereplőt mozgat, lényegre törő, időben és térben szűk intervallumot fog át. Jellemfejlődés általában nincs. Két alapvető típusát különböztetjük meg, cselekményes, fordulatos maupassant-i, és a lélektanilag ábrázoló csehovi novellát.

Nem elbeszéléseket várok tehát – a tíz oldalas írásmű már nem novella, inkább elbeszélés -, hanem olyan pályázati anyagokat, amelyek tartalmilag és formailag megfelelnek a novella követelményeinek.

A díjakról: általunk tervezett oklevelet természetesen minden résztvevőnek küldünk, az első helyezettnek pedig a Valerin által és általam erre a témára írt novellákat szánjuk.

Remélem, hogy sikerül megmozgatni a vállalkozó kedveteket és a fantáziátokat, mert ezeken a pályázatokon a legnagyobb eredmény mindig az, hogy születik néhány egészen kiváló írásmű, amit mindannyian örömmel olvashatunk!

P.s.: Már a pályázati felhívás közzététele után jutott eszembe a következő gondolat: miután a beérkezett novellákat Valerinnel véleményeztük, és kialakítottuk a sorrendet, eredményt hirdettünk, és mindenki számára hozzáférhetővé tettem minden novellát, kitennék az oldalra egy szavazópanelt is, amelyen bárki szavazhatna bármelyik írásra, aki pedig a legtöbb szavazatot kapja, közönségdíjas lesz. Ez az elképzelésem sikert aratott az eddig jelentkezők között, ezért biztosan meg is valósítom majd. Biztos vagyok abban, hogy a legnagyobb elismerést az olvasói szavazatok alapján odaítélt közönségdíj jelenti majd annak, aki megkapja.

23 megjegyzés:

b.m.grapes írta...

Hát, amikor elolvastam a leveledet, és most itt a felhívást is, első gondolatom az volt, na ha Freya ideküldte volna Az új szomszéd pályázatra írt novelláját, már meg lenne a nyertes. XD
Persze, aki egy olyan remeket képes összehozni egyszer, az többel is elő tud állni.
Aztán itt van Diara, akinek az idővel exponeciálisan nő a fantáziája. Tanúsíthatom, hisz kezdetektől fogva olvasója vagyok :-DDD
Hogy Dianát már nem is említsem, aki viszont csodaszépen, pontosabban egyre jobban ír.
Rita eleve egy levél... író profi.
A többieket még megnézem magamnak alaposabban. Tudjátok, mint a sportolók, mikor előre tanulmányozzák az ellenfeleket :))))
Aztán jöhet a boxkesztyű :-DDDD

Katarina írta...

Kedves grapes, ezt úgy értelmeztem, hogy benevezel a pályázatra ... részemről az öröm és a megtiszteltetés! Remélem, sokan elolvassák ezt a kommentedet, mert feltüzelné a nevezettek hiúságát és harci kedvét, ami egyáltalán nem baj, hiszen ez legális dopping, és csak jót tehet a küzdelemnek:-DDD

b.m.grapes írta...

úgy van :-DDD
Mármint nevezek és tüzelek :)))
Géppisztolyból.

Katarina írta...

Ezt el is várom:-DDD

Katarina írta...

Most kaptam a hírt e-mailben, hogy A.J. Cryson is felvette a kesztyűt! Ez nagyszerű, alakul a nagy csapat!

Valerin Lanz írta...

Nos, nem azt mondom, hogy megbántam, hogy belementem ebbe a zsűri-dologba, de a te pályázatodra szívesen írtam volna valamit. De, ahogy látom, így is, úgy is írnom kell. :)

Katarina írta...

Jól látod, Valerin:-DDD
Egyébként kitaláltam még valamit! Ha a bírálatunkat követően kialakult egy sorrend, kihirdettük a végeredményt és mindenki számára hozzáférhetővé tettük a novellákat, kitennék egy szavazótáblát is, és az olvasók szavazhatnának, a legtöbb szavazatot kapott szerző pedig közönségdíjas lenne - azt hiszem, ez lesz a legnagyobb siker és elismerés:-DDD

diana írta...

Katarina ment az én mailem is:)
Grapes... nem is tudom mit mondjak:D:D
Erős mezőny nem mondom:)Meglátjuk, hogy alakul:)

Diara írta...

Szia Katarina!
Maximálisan egyetértek az előttem szólókkal... Erős lesz a mezőny. :-D
Megtisztelő, hogy a felsorolt nevek között olvashattam a sajátomat is, így, ha akarnék se tehetnék mást, mint, hogy elfogadom a kihívást! :-)

Katarina írta...

Kedves diana, az én mailem is ment:-D
Örömmel látlak a csapatban, ahogy elnézem, csak összejön az "elit alakulat":-DDD

Katarina írta...

Diara, ugyanabban a percben kommenteltünk mind a ketten! Igen, most már biztos az ELIT ALAKULAT, hogy Te is jelentkeztél! Freyát és Ritát várom még nagyon, remélem, nem utasítanak vissza, persze másoknak is szívből örülnék.
Most kezdem érezni a súlyát, hogy mire is vállalkoztunk Valerinnel - legszívesebben látatlanban öt első helyezést osztanék ki!

Diara írta...

Igen, én is néztem, hogy egyszerre írtunk! :-D
Biztos, hogy nem lesz könnyű dolgotok! A közönségszavazást pedig nagyon jó ötletnek tartom!
Máris várom, hogy olvashassam a készülő remekműveket! :-)

Rita07 írta...

Szia!

Húha, először is köszönöm b.m.grapes! (És igen, mondtam is Freyának, ha nevezett volna övé lett volna az első. Nagyon tetszett!:D)

Én is neveznék a pályázatodra, noha eléggé meghatározott a téma...azért próbálok majd valamit alkotni, noha nem ígérek semmit. Jelentkezek, de ha nem lesz ötletem akkor nem hiszem, hogy tudnék írni. De meglátjuk, 25ig még van idő.:)

Rita

Rita07 írta...

Van ötleteeeeeeeeeeeeeem! :D:D:D:D

Freya írta...

Micsoda megtiszteltetés volt olvasni az eddigi hozzászólásokat! :) De mekkora súlyt tesztek ezzel a vállamra, jaj! :D
Ötletem már van, ha a munkám is úgy akarja, sikerül is megvalósítanom ;)
És igen, a címet olvasva az volt az első gondolatom, hogy Az új szomszédot talán tartogatnom kellett volna még egy kicsit az asztalfiókban :D

b.m.grapes írta...

Lesz abbana fiókban másik levél is :-DDDD

Piroseper írta...

Szia!

Grapestől keveredtem ide, és szeretnék jelentkezni a pályázatra.:)

Alapvetően nem az írás a fő profilom, remélem ez nem gond. :)

Katarina írta...

E pillanatban nem is lehetnék boldogabb:-DDD

Freya, mélyen egyetértek Ritával és grapesszel is: lesz ott még másik levél is, legalább olyan jó, mint az előző volt. És tudod: teher alatt nő a pálma:-DDD

Kedves Piroseper, szeretettel üdvözöllek a jelentkezők között, nagyon örülök neked, és izgatottan várom a novelládat! Megnéztem a blogodat, és elismerésem, mert gyönyörű dolgokat készítesz! Mivel ez a fajta kreativitás nem adatott meg nekem, annál nagyobb csodálattal nézek mindenkire, akinek igen.

Jójójó lesz ez a pályázat!

b.m. grapes írta...

Eszembe jutott egy ötlet. Láttam Valerin nagyon szeretett volna indulni. Mi lenne, ha az eredmény kihirdetése után, mikor ki akarod rakni a közönségszavazó-panelt, Katarina, Valerin is ott lenne, és addigra ő is írna egy történetet, vagyis azt, amit szeretett volna. Szerintem, ha már megvan az eredmény, nem bundagyanús a dolog, és akkor talán ő is örülhetne...

Katarina írta...

Kedves grapes, Valerin mindenképpen írni fog, ugyanúgy, ahogy én is, hiszen a pályázat győztesének az általunk ugyanerre a témára írt novellát ajánlottuk - a győztesnek dedikálva. Azért nem tartom jó ötletnek, hogy kitegyük a szavazópanelre bármelyikünk nevét, mert attól tartok, hogy a többiektől venne el szavazatokat - már abban az esetben persze, ha akad olyan olvasó, akinek Valerin, vagy akár az én novellám tetszik a legjobban. Szavazni ugyanis csak egyetlen novellára lehet majd, hiszen csak egyetlen közönségdíjasunk lehet. Kommentelni - és kommentben dícsérni - viszont korlátlanul lehet majd bármelyik novellát:-DDD

b.m.grapes írta...

Oké, csak ötlet volt.
Úgy látszik, mindenkinek van érdekes utolsó levele a fiókban :)
Ezek a levelek márcsak ilyen frányák, főleg az utolsók XD

Katarina írta...

Kedves grapes, remélem, nekem még nincsen. Olyan igazán utolsó levél egy fiókban, ami rólam szól:-DDD

diana írta...

Ami azt illeti nekem tényleg van:D Na de a tartalma majd kiderül a novellából:)